• Zorgvuldig handgemaakt
  • Unieke producten
  • Thuis bezorgd
  • Veilige webwinkel

Bestaansrecht voor doodgeboren kinderen


Terug naar Nieuws
Bestaansrecht voor doodgeboren kinderen

Het wordt dit jaar mogelijk om levenloos geboren kinderen een bestaansrecht te geven. Een wetswijziging maakt het mogelijk om doodgeboren kinderen op  te laten nemen in de Basisregistratie Personen (BRP).

Het kabinet had vorig jaar al besloten dat ouders hun overleden kindje in het personenregister kunnen laten bijschrijven. In officiële documenten bij de gezinssamenstelling blijft het kindje daardoor altijd zichtbaar.

Hier vooraf ging een petitie rond om de registratie mogelijk te maken. Deze is getekend door meer dan 80.000 mensen. Veel ouders ervaren het als een groot emotioneel gemis dat ze hun baby niet kunnen laten registreren. Schrijfster Roos Schlikker, die zelf haar dochter verloor, schreef in 2015: “Komt een kind dood ter wereld, dan wordt het geacht nooit te hebben bestaan. De wet bepaalt dat mijn dochter niet bestaat.”

Als de wetswijziging ingaat, is het ook mogelijk om kinderen die in het verleden levenloos geboren zijn alsnog te laten registreren. Daar is geen termijn aan gesteld in de wetswijziging. Door deze wijziging krijgen ook deze kinderen een erkenning van hun bestaan.

Update

De Eerste Kamer heeft unaniem ingestemd met de wijziging van de Wet Basisregistratie personen (BRP). Hierdoor wordt het mogelijk om levenloos geboren kinderen in de basisregistratie op te nemen. Ouders kunnen vanaf 4 februari een verzoek kunnen indienen om hun levenloos geboren kind in de BRP op te nemen.

 
 

Bekijk ook

In de nieuwe bedrijfsfilm van Wiegekindje neemt Martha Davids je mee in het ontstaan van Wiegekindje. Ze vertelt waarom ze heeft gekozen voor de naam ‘Wiegekindje’. Een gedeelte van de collectie, zoals een kroonkistje maar ook (bijpassende) rouwkaartjes, zijn te zien het filmpje.  
 
Lees het hele bericht
Hoe is Wiegekindje ontstaan? Waarom de naam Wiegekindje? Waaruit bestaat de collectie van Wiegekindje? 
 
Lees het hele bericht
Het kroonkistje is een eigen ontwerp van Wiegekindje. Dit kistje is ontworpen door Martha Davids, eigenaar van Wiegekindje.  
 
Lees het hele bericht