• Zorgvuldig handgemaakt
  • Unieke producten
  • Thuis bezorgd
  • Veilige webwinkel

Artikel over Wiegekindje op de website van rememberme.nl


Terug naar Nieuws
Artikel over Wiegekindje op de website van rememberme.nl

Onlangs had Marit Nikerk een interview met Martha Davids van Wiegekindje. Hieronder kunt u het volledige artikel lezen.

Liefdevol afscheid nemen van je overleden kindje

Papa of mama worden is heel bijzonder. Je maakt mooie momenten mee waar je je kindje voelt schoppen in de buik en je de kinderkamer inricht. Niet voor iedereen is een voorspoedig ouderschap vanzelfsprekend. Het is een van de ergste dingen die je als ouder kan overkomen: dat je dierbare kindje komt te overlijden.

Afscheid nemen 

Wij van de redactie kunnen ons voorstellen dat het onwerkelijk is om afscheid te moeten nemen van je kindje en dat je even niet weet hoe je dat mooi vorm kan geven. Om je een beetje op weg te helpen, zijn we in gesprek gegaan met Martha Davids van Wiegekindje. Met regelmaat verzorgt Uitvaartzorg van Stad tot Wad – waar Wiegekindje onderdeel van is – uitvaarten van (jong gestorven) foetussen en baby’s. In de overtuiging dat een goed afscheid belangrijk is voor de rouwverwerking, is Martha de webwinkel Wiegekindje begonnen. Ouders van overleden foetusjes, prematuur geboren en voldragen kindjes kunnen hier alle benodigdheden kopen voor een mooi, passend afscheid.

Je kindje wiegen

De naam Wiegekindje staat centraal in haar assortiment. “Ouders hebben het nodig om hun overleden kindje te kunnen wiegen, zoals ze ook hadden gedaan als het levend was,” vertelt Martha. “Dat is een belangrijk proces om verder te kunnen. En het is zo belangrijk dat ouders verder kunnen in het rouwproces. Je zit soms met mensen aan tafel, waarbij de zwangerschap nog gaande is. De ouders hebben in het ziekenhuis gehoord dat hun kind komt te overlijden. Dat zijn intense gesprekken.”

"Ouders hebben het nodig om hun overleden kindje te kunnen wiegen, zoals ze ook hadden gedaan als het levend was."

Van kistjes tot herinneringsdoosjes

Als we het assortiment van Wiegekindje bekijken, zijn we onder de indruk. Zo zien we schattige kistjes, korfjes, kledingsetjes, urntjes en herinneringsdoosjes met decoraties als kroontjes, beertjes of vlindertjes. Daar zit een hoop liefde achter. “Het kroonkistje is een eigen ontwerp van mij,” zegt Martha. “Dat blijft bijzonder.” De producten worden in verschillende maten aangeboden, waardoor zelfs de allerkleinsten een passend afscheid kunnen krijgen. Om dat goed te verzorgen, werkt Martha samen met lokale bedrijven. Zo worden de korfjes gemaakt door een instelling waar ook mensen met een beperking werken.

Zelf spullen uitzoeken en afstemmen

Voor een goed afscheid is het dan ook belangrijk dat de uitvaart persoonlijk wordt ingevuld. De uitvaartbenodigdheden zijn daarom in diverse pastelkleuren beschikbaar. “Mensen kunnen spullen uitzoeken die bij elkaar passen,” legt Martha uit. “Of mensen kunnen juist kiezen voor verschillende stijlen. Het is afhankelijk van wat hun smaak is.” De rouwkaarten heeft Martha zelf ontworpen en worden in eigen beheer afgedrukt. Dat betekent dat de kaarten naar wens ingevuld kunnen worden. “Zo kunnen bijvoorbeeld kleuren en teksten aangepast worden. We kunnen rouwkaarten heel persoonlijk maken.”

“Het is belangrijk dat ouders goed afscheid kunnen nemen”

Martha vertelt hoe dankbaar ze is om mensen op deze manier te helpen. Ze krijgt regelmatig mooie reacties terug. Een bijzonder moment voor haar is dat ze de International Funeral Award heeft gewonnen met Wiegekindje. “Voor deze verkiezingen moesten we ons presenteren in het crematorium in Dieren. Tijdens de presentatie kregen we zoveel reacties. Je wilt niet weten hoeveel dames op hogere leeftijd naar ons toekwamen om met ons te praten. Allemaal vertelden ze hun verhaal over hún kindje, dat na het overlijden werd weggehaald, dat ze nooit hadden gezien en waarvan ze niet wisten waar het was gebleven. Ze zeiden stuk voor stuk dat wat ik maakte zo belangrijk is. En vooral ook zo mooi. Ouders moeten goed afscheid kunnen nemen van hun kindje.”

Kraamtijd met je overleden kindje creëren

Een goed afscheid is dus niet vanzelfsprekend. Volgens Martha is juist de tijd tussen het overlijden en de begrafenis of crematie cruciaal voor het rouwproces. “Wat we proberen – als we de uitvaart ook verzorgen – is kraamtijd creëren. Je hebt namelijk hooguit vijf dagen. Die moet je als ouder zoveel mogelijk benutten. Want dat is het laatste. Het is belangrijk dat ongeacht hoe klein een kindje ook is, ouders de kans krijgen om het te knuffelen, te wiegen en ervan te houden.”

Wij zijn even stil na dit bijzondere gesprek. Wat is het toch waardevol om van je kleine mensje afscheid te nemen met spullen die bij hem of haar passen. We raden je dan ook echt aan om de uitgebreide collectie van Wiegekindje te bekijken. Natuurlijk kan je ook contact opnemen met Martha om meer te weten te komen over de mogelijkheden. Het is wel goed om te weten dat Wiegekindje alleen uitvaartbenodigdheden verkoopt. Als je begeleiding wilt bij het verzorgen van een uitvaart kan je contact met Martha opnemen via Uitvaartzorg van Stad tot Wad. 

 
 

Bekijk ook

In de nieuwe bedrijfsfilm van Wiegekindje neemt Martha Davids je mee in het ontstaan van Wiegekindje. Ze vertelt waarom ze heeft gekozen voor de naam ‘Wiegekindje’. Een gedeelte van de collectie, zoals een kroonkistje maar ook (bijpassende) rouwkaartjes, zijn te zien het filmpje.  
 
Lees het hele bericht
Hoe is Wiegekindje ontstaan? Waarom de naam Wiegekindje? Waaruit bestaat de collectie van Wiegekindje? 
 
Lees het hele bericht
Het kroonkistje is een eigen ontwerp van Wiegekindje. Dit kistje is ontworpen door Martha Davids, eigenaar van Wiegekindje.  
 
Lees het hele bericht